Aikuisten urheiluharrastukset


Pitkät työpäivät, paikasta toiseen liikkuminen, laskut, ruuanlaitot ja ystävien kanssa kokoontuminen – aikuisilla arjen askareisiin kuluu huomattavasti enemmän aikaa kuin lapsilla ja nuorilla. Kun nuoret näkevät ystäviään koulussa, aikuiset joutuvat löytämään aikansa muualta.

Ajanpuutteen myötä myös harrastukset muuttavat muotoaan: Joku saattaa tehdä lihaskuntoa olohuoneen lattialla, kun toinen lähtee vartin juoksulenkille ennen aamupalan syömistä ja suihkussa käymistä. Toiset lopettavat urheilun kokonaan ja siirtyvät esimerkiksi puutarhuroimaan, lukemaan kirjoja tai maalaamaan. Osa odottaa liikuntakärpäsen puraisua.

Markkinoille on pongahtanut yhä enemmän aikuisille sopivia joustavia harrastuksia. Ympäri vuorokauden auki olevat kuntosalit ovat yleistymässä ja esimerkiksi jotkin uimahallit aukeavat jo kauan ennen auringonnousua. Älylaitteiden sovelluskaupoista löytää myös virtuaalisia personal trainereita, jotka auttavat harrastamisessa ilman, että tarvitsee osallistua esimerkiksi ryhmäliikuntatunneille. Netti on myös pullollaan erilaisia blogeja, joista aikuiset saavat tarttumapintaa ja inspiraatiota eri lajeihin.

Tässä artikkelissa käsittelemme muutamia aikuisille sopivia vaihtoehtoja arjen liikkumiseen, ja toki myös vinkkejä aikatauluttamiseen.

Ei välineitä tai kausikortteja

Varmasti yleisin ja samalla myös helpoin urheiluharrastus on kävelyn ohella juoksu. Käytännössä riittää, että juoksijalla on yllään sään mukaiset vaatteet ja hyvät kengät. Juoksemaan voi lähteä vaikka ennen töihin menoa tai suoraan työpäivän päätteeksi eli tiettyjä aikoja ei tarvitse noudattaa. Ja mikä parasta, liikkuja päättää itse tahdin oman kuntotasonsa ja aikansa mukaan. Juostessa pääsee samalla nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta ja esimerkiksi lähiseudun luonnosta. Halukkaat voivat juosta myös kaupungissa, jolloin päivään saa hieman urbaaniutta.

Toinen helppo harrastus on pyöräily. Innokkaampi harrastaja voi ottaa allensa kunnon vaihteellisen kilpapyörän, mutta myös vaihteettomalla jopolla hikoileminen onnistuu. Pyöräilyn lomassa voi kuunnella esimerkiksi suosikkipodcastia tai erilaisia äänikirjoja ja mikä parasta, se toimii myös hyötyliikuntana. Pyörällä pääsee nimittäin helposti esimerkiksi työpaikalle tai vaikka kauppaan ja tällöin päivän liikkumiset ja pakolliset menot onnistuvat samalla kertaa. Pyöräilijä tarvitsee vain joustavat säänmukaiset varusteet sekä tietenkin omaa turvallisuutta ja terveyttä vaalivan kypärän.

Kuntosalit

Kuntosalilla käyminen on yleistynyt vuosien saatossa hurjasti. Kausikortin hankkiminen on helppoa ja se ei velvoita käymään salilla joka päivä. Yleensä se myös mahdollistaa erilaisille ryhmäliikuntatunneille, kuten kuntonyrkkeilyyn ja kuntopiireihin, osallistumisen. Jos työ- ja perhekuviot antavat periksi ja käytössä on hieman enemmän vapaa-aikaa, pieni urheilullinen yhteishetki muiden aikuisten kanssa tekee varmasti hyvää. Kuntosaleilla ei myöskään tarvitse aina nostella raskaita painoja, vaan siellä voi käydä esimerkiksi juoksemassa tai polkemassa kuntopyörää tai ihan vain venyttelemässä.

Moni aloittaa kuntosaliharrastuksen juuri niin kuin yllä on mainittukin: töiden jälkeen mennään aluksi venyttelemään ja sitten juoksemaan ja lopuksi aktivoidaan lihaksia pienien painojen avulla. Yleensä harrastus kuitenkin etenee tavoitteellisempaan suuntaan ja esimerkiksi voimaharjoitteluun. Kuntosalilla käymiseen jää nopeasti koukkuun, sillä tuloksia alkaa näkyä, vaikka harrastaisikin vain muutaman kerran viikossa. Lihakset kasvavat, hapenottokyky ja suorituskyky paranevat ja hermosto pysyy virkeänä, kun sitä muistaa aktivoida monipuolisesti. Mikä parasta, yhä useammalle salille voi mennä milloin haluaa.

Kokeile jotain täysin uutta

Moni on täysin jämähtänyt arkiseen rytmiinsä. Aamu alkaa kahvikupin äärellä päivän lehteä selaillessa. Sitten lähdetään töihin ja iltapäivällä kotiin palattaessa koukataan kaupan kautta. Loppuilta meneekin kokkaillessa ja joillain esimerkiksi juoksulenkin parissa. Aivan kuten lapsikin jaksaa koulunkäyntiä paremmin tehdessään monipuolisesti erilaisia asioita, myös aikuinen tarvitsee uusia ärsykkeitä. Onkin hyvin tyypillistä, että aikuisena aloitettava harrastus on jokin hieman epätyypillinen, kuten esimerkiksi salsa, uimahyppy, laskuvarjohyppäys, vaeltaminen, partio, suunnistus tai jopa miekkailu.

Ihmiset jakautuvat yleensä kahteen ryhmään: niihin, jotka haluavat irtautua tylsästä arjesta ja saada adrenaliinipurkauksia ja niihin, jotka haluavat ottaa rauhassa ja varmistaa, että arjen pyörittäminen sujuu täten entistäkin leppoisammin. Leppoisille aikuisille oiva harrastus on jooga. Jooga aktivoi koko kehoa ja on erityisen hyvä tapa rentouttaa myös mieli. Sen terveysvaikutusten on todistettu yltävän esimerkiksi suoliston hyvinvointiin asti. Joogan alkeiden käymisen jälkeen sitä on helppo harrastaa myös kotosalla oman joogamaton kanssa.

Älä unohda joukkueurheilua!

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa joukkueurheilua. Yhdessä toimimisen ja onnistumisen tunne rauhoittaa mieltä hyvinkin pitkäksi aikaa ja monille onkin tärkeää saada jakaa elämän ilot muiden ihmisten kanssa. Monissa kaupungeissa on esimerkiksi aikuisten palloiluseuroja, jotka mahdollistavat muun muassa jalkapallon, koripallon, sählyn ja käsipallon pelaamisen. Harrastajasta riippuen urheilu voi olla tavoitteellista eli kilpatasoista tai niin kutsuttua höntsää, jonka tarkoituksena on kohottaa hieman kuntoa ja ennen kaikkea viettää aikaa hyvässä porukassa.

Ikä ei ole este

Ei ole olemassa urheiluharrastuksia, joita aikuiset eivät voisi harrastaa. Lajivalintaan elämäntilanne toki vaikuttaa: Nuoret hakeutuvat aikuisia enemmän tavoitteellisen joukkueurheilun pariin. Pääsyynä tähän on ajan puute: monien aikuisten on vaikea sitoutua tiettyihin harjoitusaikoihin ja siksi esimerkiksi kuntosalikortin hankkiminen tai juoksuharrastuksen aloittaminen tuntuu helpommalta. Kannattaa muistaa, että tärkeintä on liikkua jollakin itselle mieluisalla tavalla. Aikuinen tarvitsee samalla tavalla liikuntaa kuin lapsikin ja kehon tasapainon ylläpito korreloi selkeästi stressitasojen ja toki myös fyysisten ominaisuuksien ja kunnon kanssa. Liikkumisen iloa!