Harrastejalkapallo Suomessa


Suomen palloliiton tavoitteena on tarjota jokaiselle jalkapallon pelaamisesta kiinnostuneelle mahdollisuus harrastaa jalkapalloa ympäri vuoden. Talviaikaan pelataan yleensä sisätiloissa harrastaen entistäkin nopeampitempoista futsalia pienemmällä kentällä. Mukana voi olla itse pelaajana tai toimia eri rooleissa harrastejalkapallon toiminnan parissa. Toimintaa järjestetään sekä miehille että naisille kuten myös nuorille. Mukaan pääsee ilmoittamalla kiinnostuksensa ja pelihalunsa paikan päälle saapumalla ja aloittamalla harrastuksen. Kaikki ovat tervetulleita mukaan harrastamaan ja pelaamaan tätä maailman suosituinta lajia.

Jalkapallo on maailman suosituin ja levinnein urheilulaji niin pelaajamäärän kuin kannattajienkin suosiolla mitaten. Harrastejalkapallo on toimintaa, joka ei pääsääntöisesti vaadi Suomen palloliiton virallista pelipassia ja lisenssiä. Usein vain “pallonpotkijat” pelailevat huvikseen jalkapalloa tai joskus jopa muuta palloa muistuttavaa välinettä pallon puuttuessa. Jalkapallon harrastaminen on edullista, ja se siitä on tehnytkin maailman suosituimman urheilulajin maanosista riippumatta. Köyhienkin maiden pelaajat voivat harrastaa jalkapalloa ja pärjätä tässä ylivoimaisesti maailman suosituimmassa urheilulajissa yli rajojen.

Miten mukaan?

Voit etsiä internetin kautta yhteystietoja ja suorituspaikkojen sijaintitietoja tai perinteisesti ottamalla yhteyttä lähimpään urheilupuistoon tai -kenttään esimerkiksi käymällä paikan päällä. Jokaisen piirin nettisivuilta saa lisätietoja ja hakukoneilla voi löytää vastauksen lähes jokaiseen kysymykseen. Yleistietoa voit saada muun muassa suoraan Palloliiton sivustolta, jossa on tarkemmin tietoa piirien kotisivuosoitteista ja muutenkin hyvää tietoa seuratoiminnasta ja mukaan pääsemisestä. Vaikka et olisi koskaan pelannut, niin silti on mahdollista aloittaa harrastejalkapallo ikään katsomatta.

Tasoja on luonnollisesti useita, aloittelijoista aina huipulle tähtääviin harrastuksen parissa pelaaviin nuoriin sekä aikuisiin. Kaikki aloittavat kuitenkin alusta, eikä kukaan ole syntyessään Pele, Litmanen, Messi, Cristiano Ronaldo tai Neymar.

Suomalainen jalkapallo on pientä verrattuna maailman harrastajiin ja pelaajiin, vaikka kasvu on kiihtynyt ja ollut selvässä nousussa viimeisten vuosien aikana. Pelipassillisia jalkapallon harrastajia on jo noin 150 000, joista noin neljäsosa on naisia ja tyttöjä. Harrastajien kasvun vuositavoite on 5%, joka on toteutunutkin viimeisten vuosien aikana.

Kuinka pitkälle suomalainen harrastelija jalkapalloseura voi realistisesti päästä?

Kukaan ei voi antaa otsikon kysymykseen 100 %:sen varmaa tai edes selkeää vastausta. Kysymys on arvoituksellinen ja vain aika näyttää ja antaa vastauksia, milloin suomalainen jalkapalloseura menestyy paremmin kuin on tähän mennessä parhaimmillaan menestynyt. Suomen jalkapallo on harrastusta verrattuna monien muiden maiden ammattijalkapalloon verrattuna. Siltikin on toiveita paremmasta huomisesta, ja muun muassa Islannin yllättävän menestyksen myötä suomalainenkin jalkapallo on jo osoittanut toisinaan piristyksen merkkejä niin seura- kuin maajoukkuetasollakin.

Menestyspaineet ovat kasvamassa Islannin menestyksenkin takia, sillä enää emme voi vain ohittaa aihetta vedoten Suomen sijaintiin ja väkilukuun. Islanti on paljon pienempi ja kylmempi maa, ja tässä maassa on vain murto-osa asukkaita Suomeen verrattuna. Onhan suomalaisiakin jalkapallon menestystarinoita olemassa, kuten Jari Litmanen ja Sami Hyypiä, sekä joitain muitakin. Mistä se kiikastaa, että kun pitäisi saada aikaan menestyksekäs 11 pelaajan rinki seuratasolla ja maajoukkueeksi asti, niin paperilla näyttää hyvältä, mutta käytännössä homma ei toimi, miksi?

Resepti suomalaisen jalkapallon kansainväliseen menestykseen?

  • Onko kyseistä reseptiä olemassa? Meillä jokaisella voi olla mielipiteemme.
  • Miksi suomalainen jalkapallo ei ole menestynyt toistaiseksi paremmin kuin tähän mennessä? Lähellä EM- ja MM-kisoja ollaan jo käyty.

Seuratasolla menestynein jalkapalloseura on toistaiseksi HJK. Suomen paras Fifa ranking on 33. sija vuodelta 2007. Paras sijoitus kansainvälisesti on Tukholman Olympialaisten 4. sija, jolloin Suomi osallistui olympiakisoihin ilman karsintoja. Suomi ei ole koskaan edennyt miesten jalkapallon karsinnoista EM- eikä MM-kisoihin vuoden 2018 loppuun mennessä. Naisten jalkapallossa menestys on ollut parempi. Englannin EM-kisoissa 2005 Suomi selvisi välieriin häviten sen silloiselle Euroopanmestari Saksalle 4-1.

Mahdollinen menestysresepti on harjoitusolosuhteiden ympärivuotinen parantaminen, joka on jo huomattavasti korkeammalla tasolla 2010-luvulla ja 2020-luvun tienoilla kuin aiemmin. Vaikka suomalaisiakin on pelaamassa runsaasti ammattilaisina Euroopassa ja maailmalla, niin se yhteen hioutuminen ja viimeinen silaus on ratkaisevaa ja tärkeätä, että valitettavasti menestys antaa vielä odottaa suomalaisen “harrastelija jalkapalloseuran” huippumenestystä. Olisiko aika palkata huippuvalmentaja, kuten brasilialainen maailmanmestari Luiz “Felipão” Scolari?

Maailmanmestarivalmentaja kehiin ja lisää kovaa harjoittelua sekä taloudelliset resurssit kuntoon!

Yksinkertaista menestysreseptiä ei ole olemassa menestykseen harrastelijoiden jalkapallossa ei seuratasolla eikä maajoukkuetasolla. Kuitenkin oikeanlaisen valmentajan merkitys on äärettömän tärkeätä, kun kysymys on huipulle tähtäävästä menestyksen tavoittelusta.

Luonnollisesti tarvitaan poikkeuksellisia huippuosaajia ja pelaajia, jotka onnistuvat tekemään maaleja ja pitämään oman maalin puhtaana. Puhuttaessa oikeasta joukkueesta, on se sitten harrastelijajoukkue tai ammattilaisjoukkue, niin 11 kentällä pelaavan pelaajan on onnistuttava virheettömästi koko pelin ajan. On lähdettävä voittamaan pelejä eikä pyrittävä tasapeliin. Voittajamentaliteetti on avain menestykseen pelaajien ja valmentajan ohella.

Onko tunnelin päässä jo valoa näkyvissä?

Suomen kesä on lyhyt jalkapallon harrastamiselle oikukkaine säävaihteluineen, mutta ympärivuotiset kunnon olosuhteet ovat avain menestykseen. Huippuvalmentajan hankkiminen lähes mihin hintaan hyvänsä olisi paikallaan suomalaisen tason ja menestymisen nostoon. Kunnon kalliskin sijoitus tuo varmasti menestyksen myötä etukäteen kalliilta tuntuvan sijoituksen takaisin monin kerroin.

Joukkueen hyvä yhteishenki kunnon osaavan valmentajan ja huippupelaajien ohella on äärettömän tärkeätä oikeiden palojen löytymiselle palapelissä nimeltä jalkapallo. Onko sinulla sponsorina mahdollisuuksia alkaa viemään Suomen jalkapalloa eteenpäin ja pitkälle menestykseen? Investoi, Suomen kansa kiittää.