Haussa Suomen jalkapallopääkaupunki – Yksi ylitse muiden!


Suomessa on pitkät perinteet jalkapallossa, vaikka kansainvälinen menestys onkin jäänyt laihaksi. Laji on myös jäänyt kilpakumppaninsa jääkiekon jalkoihin, ainakin mitä tulee katsojalukuihin ja yleiseen suosioon. Tulevaisuus näyttää kuitenkin lupaavalta. Suomen jalkapallomaajoukkueen viimeaikaiset vahvat otteet sekä harrastajamäärät – onhan lajilla sentään eniten harrastajia – tekevät suomalaiselle jalkapallokulttuurille hyvää. Nopeasti puhe kuitenkin kääntyy siihen, mikä on Suomen jalkapallopääkaupunki. Jokainen futisfani tietenkin on oman joukkueensa ja kaupunkinsa puolella, joten täysin helppo kysymys se ei ole.

Moni kokee, että yksi jalkapallopääkaupungin vaatimuksista on ensiluokkainen derby, eli kahden samasta kaupungista kotoisin olevan joukkueen kohtaaminen. On totta, että monesti derbyt luovat suurimman jännityksen ja mielenkiinnon. Ne saattavat kiinnostaa jopa ihmisiä, jotka eivät lajia muuten seuraisikaan.

Muina kriteereinä voisi pitää mahdollisia mestaruuksia, joukkueiden määrää sekä ylipäätään kaupungin omaa futiskulttuuria. Ei pidä myöskään unohtaa juniorijalkapalloa, sillä se vaikuttaa lajin yleiseen imagoon huomattavasti. Seuraavaksi esittelyssä kolme eri kaupunkia, joita voi hyvällä omatunnolla kutsua Suomen Jalkapallopääkaupungiksi.

1)   Helsinki

Helsinki on listalla hyvästä syystä. Helsingin Jalkapalloklubin, eli tuttavallisemmin HJK:n, menestys on merkittävä. Jo vuonna 1907 perustettu seura on voittanut Suomessa kaiken mahdollisen. Sillä on miltei 30 Suomen mestaruutta, ja se on ainoa suomalainen jalkapalloseura, joka on pelannut Mestarien liigan tai Eurooppa-liigan lohkovaiheessa. HJK:n paidassa on esiintynyt lukuisia maajoukkuepelaajia, ja joukkueen junioreista putkahtaa aika ajoin lupaavia pelaajia. Helsinki sopii jalkapallopääkaupungiksi myös tasokkaiden ja tunnetta täynnä olevien derbyjen johdosta.

Helsingin kahden suurimman seuran HJK:n ja HIFK:n kohtaaminen sähköistää koko kaupungin tunnelman, ja siitä uutisoidaan ympäri maata. Kahinoiltakaan ei valitettavasti ole vältytty, ja monesti kannattajien tekemisiä puidaan pitkään ottelun jälkeen. HIFK pelasi Suomen pääsarjassa vuosina1930 – 1972. Takaisin pääsarjaan se palasi kaudeksi 2015, jolloin myös paljon kaivatut paikallismatsit saapuivat takaisin ohjelmistoon. HIFK:n jalkapallojaos on perustettu samana vuonna kuin HJK, joten Helsingissä on kaksi vanhaa ja pitkät perinteet omaavaa jalkapalloseuraa.

2)   Turku

Suomen entinen pääkaupunki on myös oiva vaihtoehto Suomen jalkapallopääkaupungiksi. Jalkapallo voi hyvin Turussa, ja kaksi suurinta joukkuetta, TPS ja Fc Inter, ja niiden kummankin vannoutuneet kannattajat ovat luoneet kaupunkiin vanhan jalkapallokulttuurin. Paikallismatsit ovat Turussakin suosittuja, ja kannattajien keskuudessa niiden voittaminen on äärimmäisen tärkeää. On tosin sanottava, että viime vuosien aikana paikallismatsit ovat olleet harvinaisempia TPS:n tiputtua Suomen toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Ykköseen. Kauden 2018 TPS pelasi Veikkausliigassa ja tippui karsintojen kautta takaisin Ykköseen.

Vuonna 2012 Turku nimitettiin epävirallisesti Suomen jalkapallopääkaupungiksi kummankin joukkueen hyvän menestymisen johdosta. Silloin FC Inter tuli veikkausliigassa toiseksi ja TPS kolmanneksi. Samana vuonna TPS myös voitti Liigacupin. Viime kausina Turun asema jalkapallopääkaupunkina on heikentynyt. TPS:n tippuminen Ykköseen ja Fc Interin muuten heikko menestys on tehnyt lommon turkulaiseen jalkapallokulttuuriin. Turkulaisen jalkapallon tasosta puhuttaessa on mainittava, että TPS ja Fc Inter taistelivat sarjapaikasta kaudeksi 2017. TPS hävisi niukasti ja joutui tyytymään paikkaan Ykkösessä.

3)   Valkeakoski

Valkeakosken Haka on yksi Suomen menestyneimpiä jalkapallojoukkueita. Vuonna 1934 perustettu seura on voittanut Suomen mestaruuden 9 kertaa ja Suomen Cupin 12 kertaa. Nykyään se pelaa Suomen toiseksi ylimmällä sarjatasolla Ykkösessä. Perinteikkäästä seurasta on ponnistanut laajemman yleisön tietoisuuteen monia pelaajia, ja joukkueessa on pelannut useita maajoukkuepelaajia. Seuran juniorijaostoa ollaankin sanottu hyväksi. Valkeakosken Hakassa vuodet 1994–2008 pelannut Valeri Popovits on eniten maaleja tehnyt pelaaja Veikkausliigassa. Valkeakosken futisfanien keskuudessa Popovits nauttii legendan mainetta.

Haka on pelannut europelien karsinnoissa lukuisia tunnettuja eurooppalaisia joukkueita vastaan. Esimerkiksi vuonna 2001 se pelasi Mestarien liigan karsintoja englantilaista Liverpoolia vastaan Helsingin Olympiastadionilla. Otteluun saapui peräti reilu 33 000 jalkapallon ystävää. Varsinaisia paikallisotteluita Valkeakoskella ei nähdä, mutta Hakan pelatessa vielä Veikkausliigassa oli Pirkanmaan derby suosittu tapahtuma. Tampere Unitedia ja Ilvestä vastaan pelatut ottelut saivat paljon katsojia ja tunnelma oli katossa. Valkeakoski voisi olla historiansa vuoksi ehdokas jalkapallopääkaupungiksi. Viime vuosien näytöt tosin tekevät tilanteesta heikon.

Ja voittaja on…

Kuten tekstin alussa jo mainittiin, on hankala antaa selvää vastausta siihen, mikä on Suomen jalkapallopääkaupunki. Poliittisesti voitaisiin sanoa, että jokaisella kaupungilla ja joukkueella on omat kannattajansa ja puolestapuhujansa.

On kuitenkin vaikea kiistää sitä seikkaa, että Helsingissä pelaa kaksi joukkuetta Veikkausliigassa, ja kummallakin on monta mestaruutta hallussaan. Lisäksi kyseisten joukkueiden keskinäiset kohtaamiset saavat paljon näkyvyyttä, ja ne ovat suosittuja otteluita. Näiden seikkojen johdosta Helsingin katsotaan nykyään omaavan Suomen Jalkapallopääkaupunki -tittelin.

Helposti muuttuva tilanne

Helsinkiläisten ei kannata kuitenkaan ylpistyä liikaa, sillä haastajia sillä on runsaasti. Suomalainen jalkapallo elää parhaillaan tietynlaista murrosta, ja Veikkausliigan uusimisestakin on ollut puhetta. Lisäksi jalkapallossa voi tapahtua vaikka mitä. Hyvänä esimerkkinä nopeasta vaihtuvuudesta on SJK, joka nousi Veikkausliigaan kaudeksi 2014. Se oli heti sarjan toinen, ja jo seuraavana vuonna se voitti Veikkausliigan mestaruuden. Viimeiset kaksi vuotta ovat kuitenkin olleet vaikeat, ja kautena 2018 seura oli neljänneksi viimeinen. Mikään ei siis ole jalkapallossa mahdotonta.