Jalkapallon harrastaminen aikuisena


Tervetuloa jalkapallon kiehtovaan maailmaan! Jos olet todellinen futisfani, aktiivinen pelaaja tai jalkapallosta vasta kiinnostumassa oleva henkilö, olet astunut oikeaan paikkaan!

Jalkapalloa voi hyvinkin harrastaa vielä aikuisena, ja tälle sivulle on kerätty aiheeseen liittyvää informaatiota muiden jalkapalloon liittyvien aihepiirien lisäksi. Jalkapallon parissa on mahdollista kokea suuria tunteita ja yhteenkuuluvuutta. Se sopiikin joukkuelajien ystäville, sillä kentällä juoksee pääsääntöisesti 11 pelaajaa. Ottelut kestävät ammattimaisissa sarjoissa tietenkin täydet 90 minuuttia, mutta harrastelijoiden sarjoissa kesto on usein lyhyempi.

Jalkapallo on yksi Suomen suosituimpia urheilulajeja, ja sen pelaaminen on suosittua ympäri maata. Suosio ollut jatkuvasti kasvussa, ja esimerkiksi rekisteröityneitä pelaajia on Suomen Palloliiton arvioiden mukaan jo yli 130 000, ja määrän odotetaan kasvavan. Tämän lisäksi jalkapallo on myös suosittu penkkiurheilun muoto, ja erityisesti Mestareiden liigan ottelut keräävät vuosittain valtavasti televisiokatsojia. Maailmanlaajuisesti jalkapallo on eittämättä suosituin urheilulaji, ja monissa maissa sen asema lähentelee uskonnon asemaa. EM- ja MM-kilpailut tuovat kansoja yhteen tarjoten unohtumattomia elämyksiä.

Jalkapallo ei ole vain nuorten laji

Monet lopettavat jalkapallon peluun usein jo nuorena tai viimeistään siinä vaiheessa, kun siirtyminen opiskelumaailmaan tapahtuu. Ne pelaajat, jotka jatkavat pelaamista, ottavat usein tähtäimekseen ammattilaisuuden. Jalkapallo on kuitenkin kasvattamassa suosiotaan harrastuslajina myös aikuisten keskuudessa, ja sitä on mahdollista pelata myös vanhemmalla iällä.

Monella on harhaluulo, että jalkapalloa ei ole mahdollista aloittaa iän karttuessa, vaan että kokemusta on oltava juniorivuosilta. Toki lapsuudessa pelatut jalkapallopelit saattavat auttaa pelin uudelleen omaksumisessa, mutta hyvällä kunnolla pärjää jo pitkälle.

Jalkapallo on sekä tekniikka- että kestävyyslaji. Hyvästä juoksu- ja yleiskunnosta sekä kehonhallinnasta on paljon etua. Pallonkäsittelytaidot alkavat kehittyä nopeasti jo ensimmäisen pelikerran jälkeen, joten koskaan ei ole myöhäistä aloittaa pelaamista. Varusteisiin on aina hyvä kiinnittää huomiota ja pelaajan on pidettävä huolta, että hän tulee hankkineeksi sopivat jalkapallokengät ja säärisuojat. Monet vanhemmat pelaajat käyttävät myös erilaisia nilkka- ja polvitukia. Perinteisesti pelaajat pukevat peleihin ylleen shortsit, mutta Suomen kylmissä oloissa sopivat verkkarit yhtä hyvin.

Hyvät kengät ovat kaiken a ja o

Jalkapallossa etenkin nivelet ovat paikoittain kovassa rasitteessa. Tämä johtuu siitä, että pelissä on nopeita käännöksiä, spurtteja sekä myös pienimuotoista kontaktia. Varusteiden merkitys kasvaa, jotta myös loukkaantumisilta vältyttäisiin.

Kaikki lähtee tietenkin oikeanlaisista kengistä, joiden täytyy olla riittävän tukevat. Ohuet tossut voivat hyvin sopia nuoremmille pelaajille, mutta aikuisten jalkaterät säilyvät pelikuntoisina pitempään, mikäli päälle puetaan nahkaiset tossut. Kengän materiaali vaikuttaa myös kenkien valintaan, sillä pohjien pinnoite vaihtelee kenkien välillä huomattavasti.

Suomessa on vähän hyvin hoidettuja ruohokenttiä, ja ne ovat pääsääntöisesti varattu ainoastaan ammattilaispelaajien tai kovatasoisten juniorijoukkueiden käyttöön. Näin pelaajan ei kannata ostaa kenkiä, jossa on metallinen pohjapinnoitus. Se voi ainoastaan aiheuttaa turhaa vahinkoa pelikentillä. Tekonurmi on alustana yleistynyt Suomessa, ja se on materiaalina kovempi kuin perinteinen hiekkakenttä. Näille alustoille sopivatkin hieman erilaiset kengät, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että kengän pohjapinnoitus on toisenlainen. Futsal on jalkapallon sisällä pelattava alalaji, johon pelaaja tarvitsee sisäpeleihin tarkoitetut kengät.

Miksi jalkapalloa kannattaa lähteä harrastamaan?

Jalkapallo sopii erittäin hyvin kaiken ikäisille pelaajille, ja se on joukkueurheilua parhaimmillaan. Jalkapallossa yhdistyy mukavalla tavalla juokseminen ja pallon käsittely. Maalien tekeminen on varmasti miellyttävin osa lajista, mutta se sopii hyvin mitä erilaisemmille pelaajille. Joku nauttii puolustamisesta, joku hyökkäämisestä, kun taas toiselle maalitolppien vartiointi on mieluisinta. Joukkueesta löytyy siis rooli kenelle tahansa. Jalkapallo on joukkuelaji, joten se soveltuu hyvin niille, jotka haluavat jakaa toisten pelaajien kanssa riemun ja surun hetket.

Yksilöille ei ole siinä mielessä tilaa jalkapallossa, vaan jokainen pelaaja on yhtä arvokas omassa roolissaan joukkueessa. Yhdessäolo ja joukkuetoverien välinen yhteenkuuluvuus ovatkin lajin varsinainen suola. Pelitapahtumista on aina mukava keskustella pelikaverien kanssa ja hioa taktiikoita seuraaviin peleihin. Jalkapallo kasvattaa erittäin tehokkaasti fyysistä kuntoa, ja se on loistavaa anaerobista liikuntaa. Monille juoksu tai uinti saattaa olla liian monotonista, mutta jalkapallossa tulee juostua pitkiä matkoja, ilman että sitä edes pelin tiimellyksessä huomaa.

Harrasta jalkapalloa niin pysyt virkeänä

Joukkuelajeilla on tutkitusti muitakin positiivisia vaikutuksia ihmisten elämään, sillä yhdessä liikkuminen tukee positiivisesti myös mielenterveyttä. Monista työpaikkojen- tai kaveripiirien joukkueista syntyy helposti pitkäaikaisia ystävyyssuhteita. Jalkapallo sopii yhtä hyvin sekä miehille että naisille. Naispelaajien määrä on viime vuosikymmenten saatossa ollut kovassa kasvussa. Jalkapallon suosiota harrastuksena selittää myös lajin halpuus, sillä sopivat varusteet voi saada jo muutamilla kymmenillä euroilla. Laadukkaisiin varusteisiin kannattaa toki myös panostaa. Jalkapallo on myös kulttuuria parhaimmillaan, jota harrastamalla pelaaja pääsee osaksi maailmanlaajuista jalkapalloyhteisöä.

Harrastejalkapalloilu sopii erityisen hyvin aikuiselle harrastajalle

Sivustollamme fcjukola.fi pääset lukemaan myös tietoja harrastejalkapallosta ja puulaakisarjoista. Ne ovat eittämättä parhaita tapoja jalkapallon harrastamiseen aikuisena. Niiden taso vaihtelee hyvin paljon, joten ne sopivat myös aloittelijoille. Jalkapallo on kuitenkin kilpailullinen laji, ja vaikka harjoittelu onkin erittäin mukavaa, ovat ottelut pelaamisen varsinainen suola. Suomessa järjestetään jatkuvasti amatööritason turnauksia ja sarjoja, joihin osallistuminen on helppoa ja halpaa. Sopivaa joukkuetta on mahdollista etsiä internetin foorumeilta, jonka lisäksi oman joukkueen kerääminen harrastesarjaan on vaivatonta. Tervetuloa sivustolle ja pysy mukana!