Voiko työssäkäyvä harrastaa jalkapalloa tavoitteellisesti?


Jalkapalloilu mielletään nuorten ihmisten lajiksi, eikä keskimäärin ammattilaisviheriöillä nähdä juurikaan yli 35-vuotiaita pelaajia. Maalivahtien kohdalla tilanne on hieman erilainen, sillä heidän uransa voi jatkua helposti tätäkin pidempään. Viimeisten vuosikymmenten aikana jalkapallo on myös muuttunut entistä nopeammaksi, ja pelaajien keskimääräinen juoksunopeus on kasvanut. Jalkapalloilijalta vaaditaankin yleisesti hyvää fyysistä kuntoa. Pelikunnon ylläpitäminen vaatii tiukkaa harjoittelua sekä terveellisen ruokavalion noudattamista. Suomessa on yli 130 000 lisensoitua pelaajaa, joista hyvin harva on varsinaisia palkkaa nostavia pelaajia.

Tällaisille pelaajille jalkapallo on varmasti aivan yhtä rakas, ellei jopa rakkaampi laji, kuin niille, jotka pelaavat ammattimaisesti. Jalkapallo on Suomessa eittämättä yksi suosituimpia urheilulajeja, jonka parissa koetaan huikea määrä elämyksiä vuoden jokaisena päivänä.

Moni pelaaja lopettaa kuitenkin nuoruusvuosien jälkeen pelaamisen syyttä suotta, sillä harrastamista voi hyvin jatkaa myös vanhemmalla iällä. Senioripelaajien on mahdollista pelata aivan omassa ikämiessarjassa, jonka lisäksi divisioonatason peleissä pelaa myös runsain määrin pelaajia, jotka ovat ylittäneet 35-vuoden ikärajan.

Jalkapallon voi aloittaa myös aikuisena

Jalkapallon voi harrastuksena aloittaa aivan hyvin myös vanhempana, eikä sen harrastus vaadi taustaa juniorivuosilta. Jalkapalloon pätee samat lainalaisuudet kuin muihinkin urheilulajeihin, joista tärkein on harjoittelun merkitys. Lahjakkuudella on iso merkitys hyväksi pelaajaksi kasvamisessa, mutta se ei yksin riitä peleissä menestymiseen. Kovalla treenaamisella voi kehittyä pelaajana hyvinkin nopeasti. Hyvästä yleiskunnosta on sikäli hyötyä, että hyvästä juoksunopeudesta on varsinaisissa peleissä suurta hyötyä. Alemmilla sarjatasoilla monet ottelut ratkaistaan silkalla hyvällä juoksukunnolla, eikä niinkään pallonkäsittelytaidoilla.

Veikkausliigassa suurin osa pelaajista saa seuroilta varsinaista palkkaa, mutta alemmilla tasoilla se tuskin riittää elämiseen. Tämä pätee moniin muihinkin urheilulajeihin, sillä Suomessa on hyvin vaikeaa elättää itsensä ammattiurheilulla. Tästä johtuen monet urheilijat käyvät vähintäänkin sivutoimisesti palkkatyössä. Työssä käyminen ei vie tilaa harrastajan henkilökohtaiselta kehitykseltä, mikäli pelaaja on itse valmis panostamaan harrastukseensa. Omaa kehitystä pystyy parhaiten seuraamaan peleissä, jonka lisäksi harrastaja voi itse seurata omaa sykkeen kehitystä tai juoksun nopeutta.

Joukkuetta voi myös vaihtaa

Jalkapallon pelaaminen on jo itsessään hyvin hauskaa, ja se riittää jo sellaisenaan harrastukseksi monilla. Monet saattavat kuitenkin haluta kehittyä edelleen, vaikka ikääntyminen asettaakin omat raamit. Vanheneminen on vääjäämätöntä, mutta se ei tarkoita, etteikö pelaajan olisi mahdollista kehittyä pelaajana. Myös sellaiset pelaajat voivat edelleen kehittyä, jotka olisivat vuosikausia pelanneet vaikkapa harrastesarjatasolla. Parhaiten pelaaja voi kehittyä pelaamalla pelejä mahdollisimman usein. Siksi on hyvä liittyä joukkueeseen tai mahdollisesti vaihtaa joukkuetta, jos nykyisen taso on liian matala.

Pelaajan mahdollisuudet kehittyä paranevat, mikäli pelaaja pääsee joukkueeseen, jonka pelaajat ovat keskimäärin hieman taitavampia kuin hän itse. Monet divarijoukkueet etsivät jatkuvasti pelaajia joukkoonsa, joten mikäli pelaajan kannattaa seurata aktiivisesti esimerkiksi Futisforum -nettisivustolla tai esimerkiksi Facebook-sivuilla.

Mikäli joukkueen vaihto ei kiinnosta, voi pelissä kehittyä myös muilla tavoilla. Yksi helpoin tapa kehittyä on kokeilla uusia pelipaikkoja. Hyökkääjälle voi olla mielenkiintoista siirtyä puolustukseen, ja puolustaja voi kokeilla pelaamista keskikentällä. Pelin lukutaito paranee nopeasti, kun rooleja uskaltaa vaihdella.

Syö hyvin ja muista lepo

Pelkkä otteluissa käyminen ei pelkästään riitä, mikäli pelaaja haluaa harrastaa jalkapalloa tavoitteellisesti, vaan harjoitteluun kannattaa suhtautua kokonaisvaltaisesti. Juoksulenkeillä käyminen tai voimaharjoittelu auttavat yleiskunnon ylläpidossa ja tukevat otteluissa pärjäämisessä. Pallonhallintaa oppii parhaiten erilaisia harjoitteita tekemällä, joita voi etsiä esimerkiksi YouTubesta. Pallonkäsittelyn opettelu on paljon muutakin kuin pelkkää jaloilla pomputtelua. Harrastajan kannattaa tehdä myös erilaisia ketteryysharjoituksia, kuten vaikkapa nopeiden käännösten harjoittelua. Pelaaja voi itse suunnitella oman harjoitusohjelman ja tunnistaa osa-alueet, joissa haluaa kehittyä.

Jalkapallon tavoitteellinen harrastaminen tarkoittaa käytännössä myös omien tavoitteiden asettamista. Tavoitteet kannattaa asettaa aina realistiseksi, jonka lisäksi ne kannattaa jakaa pienempiin osa-alueisiin ja mikrotavoitteisiin. Näin harrastaja saa paremman käsityksen omasta kehityksestä ja motivaatiota jatkaa eteenpäin. Kuten kaikessa urheilussa, on tärkeää pitää huolta myös siitä, että pelaaja saa riittävästi unta. Lepo on tärkeä asia palautumisessa, joka auttaa myös ylikunnon torjumista. Terveellinen ruokavalio ja painonhallinta tukee myös pelaajan fyysisen kunnon ylläpitoa kokonaisvaltaisesti.

Kehonhuolto on tärkeää

Jalkapallo on kohtalaisen rankkaa myös vartalolle, ja loukkaantumisen riski kasvaa iän myötä. Erilaiset polvi- ja nilkkavammat ovat hyvin yleisiä, mutta niitä on mahdollista ehkäistä myös erilaisilla suojilla. Pelaajan kannattaa myös suojautua ennaltaehkäisevästi mahdollisilta loukkaantumisilta pelitilanteissa siten, että pyrkii välttämään suin päin ryntäystä pallon tavoittelussa.

Harrastajan on hyvä panostaa myös laadukkaisiin jalkineisiin. Jalkapallokenkiä valitessa on hyvä kiinnittää huomiota kentän mahdolliseen alustaan, sillä esimerkiksi tekonurmi on verrattain kova alusta. Nilkkaa hyvin tukevat nahkaiset kengät ovat aina varma valinta.

Positiivisella mielellä pääsee jo pitkälle

Jalkapallo on tunnetusti joukkuelaji, ja joukkuepelaamisessa on yhtä lailla mahdollista kehittyä. Positiivisen hengen luominen on kaikkien joukkueen jäsenten yhteinen velvollisuus, joka auttaa myös peleissä onnistumisessa. Tavoitteelliseen harrastamiseen kannattaa yrittää ylipuhua myös joukkuetovereitaan, sillä tutussa tiimissä pelaaminen on aina helpompaa, kuin peliuran aloittaminen uudessa joukkueessa.

Jalkapallossa kehittyminen ei vaadi työstä jättäytymistä, vaan oman aikataulun voi suunnitella siten, että harjoituskertoja syntyy riittävästi. Joukkueen nostaminen sarjatasolta ylempään, on loistava yhteisöllinen tavoite, joka varmasti motivoi jokaista joukkueen pelaajaa.